Caries

Caries er betegnelse for huller i tænderne – en tandsygdom som mange får på et tidspunkt i livet

Caries en af de mest almindelige tandsygdomme og skyldes bakterier som sidder på tændernes overflade. Hvis de får lov til at sidde uforstyrret pga. manglende tandbørstning, kan syren produceret af bakterierne udvikle huller i tandemaljen.

Behandling

Hvis der opstår caries eller hul i en tand er det nødvendigt at bore og fjerne det syge tandvæv.
Hullet udfyldes typisk med et tandfarvet plastmateriale, så tanden får sin oprindelige form og genvinder sin funktion. Til sidst tjekkes det, at fyldningen ikke generer tyggefunktionen. Er fyldningen for høj, foretages en slibning. Behandlingen foregår som regel under lokalbedøvelse.

Caries forebygges og kontrolleres bedst ved daglig tandbørstning med tandpasta med fluorid. Det er svært selv at opdage de tidlige stadier af caries, og det er derfor vigtig man regelmæssigt går til tandlæge for at få tænderne tjekket. Begyndende caries kan behandles med fluorid på klinikken og derefter er det vigtigt med daglig grundig rengøring i området. Hvis man har stor risiko for at udvikle caries, kan brug af en speciel tandpasta med ekstra højt fluorid indhold hjælpe.

Kontakt os

Har du yderligere spørgsmål eller ønsker at booke en tid,
er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail.